Samen voor de natuur: een actieve namiddag in de Vallei van de Oude Kale

64e41b48 5382 408d ae39 cc594d45ec43

Op vrijdag 6 december trokken we met het Acasa-team eropuit naar de Vallei van de Oude Kale, een prachtig natuurgebied net ten westen van Gent. Als vaste sponsor van Natuurpunt ondersteunt Acasa al jaren het waardevolle werk van deze organisatie. Dit keer wilden we niet alleen financieel bijdragen, maar ook letterlijk onze handen uit de mouwen steken.

Een unieke vallei met een rijke geschiedenis

De Vallei van de Oude Kale is een lappendeken van hooilanden, graasweiden, knotwilgenrijen, veldbosjes en talloze sloten. De levensader van dit gebied, de Oude Kale, was ooit een van de grootste beken van het Meetjesland en vormde eeuwenlang een verbinding tussen de Poekebeek en de Durme. Vandaag kronkelt de beek opnieuw door het landschap, na herstelwerken die de diversiteit aan waterplanten en -dieren aanzienlijk hebben vergroot.

Dankzij het beheer door Natuurpunt bloeien bloemrijke hooilanden en kleine moeraszones weer op, terwijl grote grazers zorgen voor een gevarieerde plantengroei. Bovendien draagt de vallei bij aan klimaatrobuustheid door water te bufferen tegen droogte en overstromingen.

IMG 5762

Ontdekken en leren met bioloog Toon Spanhove

Onze namiddag begon met een inspirerende wandeling onder leiding van bioloog en conservator Toon Spanhove. Hij nam ons mee op ontdekkingstocht door de kern van de vallei, tussen Merendree en Vinderhoute. Toon deelde boeiende inzichten over het herstel en behoud van het gebied, de biodiversiteit en de geschiedenis van de Oude Kale.

IMG 5752

Na de wandeling gingen we zelf aan de slag. We hielpen met het opruimen van gesnoeide takken, stapelden brandhout en experimenteerden met het leggen van een meidoornhaag. Met veel enthousiasme en teamwork leverden we een kleine bijdrage aan het natuurbeheer.

IMG 5774bew

Wat doet Natuurpunt?

Zonder de inzet van Natuurpunt en haar voorgangers zou er geen sprake zijn van een groene Vallei van de Oude Kale. Natuurpunt beheert inmiddels ongeveer 85 hectare van de vallei, waaronder de meest waardevolle percelen met de hoogste biodiversiteit.

Het natuurbeheer vraagt veel organisatie en wordt uitgevoerd door een mix van vrijwilligers, lokale landbouwers en regionale partners. De hooilanden worden bijvoorbeeld gemaaid door landbouwers, terwijl vrijwilligers zich inzetten voor het onderhoud van honderden knotwilgen.

2b7cc8f7 1cd4 4275 851d 45ab79307140